lunes, 30 de septiembre de 2019





LA MERCÉ


LLEGENDA

La llegenda explica que la nit del 24 de setembre de 2018, la mare de Deu es va aparèixer simultàniament al rei Jaume I, a Sant Pere Nolasc  i Snat Ramón de Penyafort. Als tres els va demanar que creessin un ordre de monjos dedicats dedicats a salvar cristians empresonats dels sarraïns. Eren temps de guerra religiosa. Segles més tard, el 1687, Barcelona va patrir una plaga de llagostes i es va posar  en mans de la Mare de Déu de la Mercé. Acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nomenar patrona de Barcelona. Però el Papa no va ratificdar la decisió fins dos segles més tard, el 1868.

Després  que el papa Pius IX declarés la Mare de Déu de la Mercé patrona de la ciutat, Barcelona va començar a celebrar les seves festes al setembre. la Mercé va prendrévol en l'any 1902 quan, sota l'impuls de Francesc Cambó, es va celebrar una Festa Major que eds va conventir en un model de lesd que encara avui tenen lloc a Catalaunya. De totes maneres, la història de la Mercé patiria molts alts i baixos que es van estendre després de la guerra civil i els anys del franquisme. Amb l'arribada de la democràcia, la Mercé va assolir el caràcter de festa autenticament popular gràcies a la col·laboració d'entitats de tota la ciutat. Avui la Mercé és una festa que ocupa festivament un gran nombre d'espais públics amb una programació centrada en la cultura mediterrània.

ESGLÈSIA

L'esglèsia de la Mare de Déu de la Mercé està és una de les escglèsies més representatives de la història de Catalunya. Està situada a la Plaça de loa Mercé de Barcelona, entre el carrer Ample i el de la Mercé, on també hi ha una font monumental del Déu Neptú. Aquesta basílica està dedicada a la patrona de Barcelona. El culte a la Mercé es va estendre per tota mediterrània durant l'edat mitjana. Com la llegenda diu, l'any 1687 la Mare de Déu de la Mercé va salvar a la ciutat d'una plaga de llagostes i així el Consell de la ciutat la vca nomenar patrona  de Barcelona.
la basílica actual destsaca per la seva monumentalitat i la seva decoració, a més a més una de les esglèsies més representatives de la ciutat. la fasana principal de la basílica dona a la plaça del amteix nom, aquesta presenta dos cossos d'altura i està articulada per pilastres corínties, té un ampli frontó triangular a la part superior de la façana, que li dona un caracter clàssic, aquestes estructures són obra de Carles Grau

PATRONES DE BARCELONA


Barcelona consta de dues patronesper una banda la mare de Déu de la Mercé i d'altre Santa Eulàlia. No és cap error, Barcelona és una ciutat que conviu amd dues patrones al mateix temps. el que coneixem de santa Eulàlia dels primers anys del segle IV, l'emperador que governava en aquell moemnt, Dioclesià, va ordenar pertseguir la fe cristiana i Dacià, evitant a Barcelona per tal de sotmetre les comunitats cristianes, es va trobar amb una noia jove, Eulàlia, que es va rebel·lar contra la repressió constant a que estaven s
otmesos els cristians. va ser durament torturada i es va convertir en tot un símbol pels barcelonins que després de ser canonitzada la van nomenar patrona de Barcelona.
Tot i la seva devoció cap a la seva patrona, l'any 1687 Catalaun ya es va veure atacada per una gran plaga de llagostes, els barcelonins espantats amb gran devoció van demanar a la Mare de Déu de la Mercè que es desfés de la plaga a canvi de ser patrona de la ciutat. No tohyom estaba d'acord amb les dues patrones i es per això que es va decidir que les dues patrones compartissin del títol de la ciutat.


















No hay comentarios:

Publicar un comentario